Om hiv

Det har skett något av en revolution. Med effektiv behandling är hiv inte längre en livshotande sjukdom och kan i princip inte kan föras vidare till andra. För många som lever med hiv är de andras fördomar det största problemet. Hiv överförs inte genom sociala kontakter, men det gör kunskap. 

Hiv rör oss alla. Idag vet 7000 personer i Sverige att de är positiva. De flesta andra har ingen aning. Det går varken att se eller räkna ut vem som har det. Hiv överförs framför allt av personer som inte själva vet att de har det. Att testa sig är alltså en bra idé. Med fungerande behandling är risken att överföra hiv så gott som obefintligt, även vid oskyddat sex. 
 

Vad är hiv?

Hiv är med dagens behandling en kronisk infektion. Det är något du lever med. I Sverige har alla rätt till gratis behandling. Det gör att personer som lever med hiv kommer att fortsätta att göra det. Hiv är ett virus som bryter ner immunförsvaret. Om hiv inte behandlas kan det uppstå infektioner och tumörer som med ett samlingsnamn kallas för aids. Det leder så småningom till döden. Men dagens mediciner håller nere virusnivån så hiv inte har någon verkan på immunförsvaret. Då utvecklas heller inte aids. Hiv och aids är alltså inte samma sak. 

 

Hur överförs hiv?

Hiv kan bara överföras från en person till en annan genom att vissa kroppsvätskor kommer in i någons kropp. Det är helt riskfritt med kyssar, hångel, smek, massage med mera. Det är också ofarligt med kroppsvätskor på hud, då huden i sig skyddar. Hiv kan bara överföras på dessa sätt:

1) Oskyddat sex.
2) Blod. 
​
3) Graviditet, förlossning och amning. 
 

Testa dig?

Vem som helst kan få hiv. Du ska inte behöva motivera varför du vill testa dig. Du kan ta ett hivtest på vårdcentralen, på ungdomsmottagningen, på hud- och könsmottagning eller på infektionsmottagningen. Det är gratis och du kan vara anonym.

Ring 1177 för att få veta var du ta ett hivtest nära där du bor.

I Göteborg finns bland annat dessa ställen:
Sexualmedicinskt centrum: Kaserntorget 11 A,  031-346 06 80
Infektionsmottagningen Östra Sjukhuset: Journalvägen 10,  031-343 42 82
Könsmottagningen Sahlgrenska: Gröna stråket 16, 031-343 83 31
Checkpoint Göteborg: Stora Badhusgatan 6, www.checkpointgoteborg.org